diumenge, 20 de desembre del 2015

Fotografiar aus des d'un vehicle

Sovint tendim a humanitzar les percepcions dels animals. Els seus comportaments són molt més primaris que els nostres, amb decisions crucials que s'han de prendre en dècimes de segon. 

Les aus, igual que la majoria d'animals caçats per l'home, ens veuen com a un perill. No distingeixen si portem una escopeta, un arc o una càmera rèflex. La seva experiència i les reaccions apreses dels seus avant-passats els diuen que no som gent de fiar perquè vivim un estadi per sobre d'elles a la piràmide tròfica. Senzillament, ens associen amb un perill (depredadors) i fugen.

Abans d'emprendre el vol, no es paren a pensar si és un fotògraf o un caçador. Perquè si la resposta fos equivocada, la conclusió seria fatídica. El seu comportament es basa en una equació tan senzilla com: "home = perill".

Això explica la funcionalitat dels espantaocells, figures amb forma humana que generen desconfiança en les aus evitant que s'acostin als nostres conreus.

Quan la figura humana desapareix, la tranquil·litat de les aus augmenta. Els hides no deixen de ser elements integrats dins el paisatge que "desapareixen" de l'escena, igual que ho són en certa manera, els vehicles tancats.

Els ocells estan acostumats a veure passar els cotxes. Ho entenen com un personatge més de l'auca on viuen. Aquests dies veureu sovint rapinyaires als cables i pals telefònics de les vores de les carreteres, impassibles davant del trànsit. Senzillament els associen amb coses que van i venen fent soroll.

Aquesta confiança generada pels vehicles ens pot ser de molta ajuda a l'hora de fotografiar-los. Amb la seguretat i el seny com a prioritat, i fotografiant només en carreteres i camins forestals, podem gaudir d'oportunitats que no tindríem a cara descoberta.

Una clau és el soroll del motor, que pot representar la fugida o no del nostre subjecte.Tornem al principi, pensaments primaris. Les aus entenen que els cotxes amb el motor engegat no són un perill perquè acaben marxant, però que quan deixen de fer soroll, en sol sortir una persona.

La fotografia de l'esplugabous que em vaig trobar fent autostop, està feta de tan a prop, que els treballs van ser meus per enfocar-lo. Amb el cotxe engegat a menys d'un metre i mig seu, tenia la sensació que si obria la porta de cop, el tiraria a terra.