dilluns, 7 de gener del 2019

Mossèn Jordi


Entre l'estiu de 2015 i la primavera de 2016, l'Ajuntament de Manlleu em va encarregar un reportatge sobre l'enderroc del bloc nord dels pisos de Can Garcia. Havia de ser gairebé un timelapse on de mica en mica, anés baixant cada planta. Alhora, també vaig fer algunes visites a l'interior al final del projecte. Per part meva però, els vaig proposar de parlar també de la vida al seu voltant. El bar, La perruqueria, la parròquia, etc.


És molt difícil entendre les darreres dècades de Manlleu sense entendre els pisos de Can Garcia, i és molt difícil entendre els pisos de Can Garcia, i per extensió el barri de l'Erm sense parlar de la parròquia de Sant Pau. I si hi havia una figura que representés a la parròquia, era sense cap mena de dubte: Mossèn Jordi Vila i Febrer (Vic 1931-2018). Es va fer càrrec de l'església del barri el 1967 (va ser el 1983 quan es va elevar el temple a parròquia) i fins al 2018 en va ser rector. Fa unes setmanes vaig saber que ens havia deixat.

Jo sempre m'he presentat com algú "de Gràcia", per tenir-hi l'escola, els amics o la botiga de la mare. Però ens vam criar al barri de l'Erm, així que trobar contactes no em va costar massa. Pel reportatge vaig tornar al bloc de pisos on vivíem, i des d'un cinquè pis vaig poder fotografiar els pisos de Can Garcia sobresortint de l'skyline manlleuenc al capvespre.

Abans de tancar el reportatge vaig anar a Càritas, a la perruqueria de la Carme i a fotografiar a un Mossèn Jordi que, tot i fer vint-i-cinc anys gairebé de la meva Primera Comunió, em va dir que em recordava.

A.C.S.